Tähdet Tähdet

tahdettahdetOstin jo jokunen vuosi sitten uuden kameran sillä ajatuksella, että opettelen oikeasti käyttämäänkin sitä ja kuvaamaan muillakin asetuksilla, kuin automaatilla. (Niin varmaan.) Alkuvuodesta keksin vihdoin ja viimein aloittaa manuaalisäädöillä harjoittelun niinkin helposta kohteesta, kuin tähtitaivaasta!

Niinpä seisoin maaliskuisessa pilkkopimeässä pakkasyössä sormet ja varpaat valmiiksi jäässä päästelemässä ärräpäitä ja säätämässä vuoroin valotusta ja herkkyyttä tietämättä lainkaan mitä olin tekemässä. Ilman jalustaa vielä kaikenlisäksi, koska tämä loistoidea oli putkahtanut päähäni vasta keskellä yötä ja jalusta oli tietenkin kotona ja minä mökillä, kuinkas muutenkaan. Ei saatana. Miksi mä edes yritän? Lopputuloksena 17 liian pimeää, liian valottunutta, liian sumeaa ja epätarkkaa kuvaa. Ei helvetti. Ei ole kyllä kärsimättömän ja heikkohermoisen ihmisen hommia nämä. Hauskinta koko hommassa lienee se, että loppujenlopuksi paras otos onnistui puhelimen kameralla. Voi vittu! Alan kuvaamaan kiviä prkl!

Kaikissa löytämissäni yötaivaan kuvaamista koskevissa artikkeleissa painotettiin, kuinka paras aika kuvata tähtiä olisi nimenomaan talvella ja että kesällä siitä ei tulisi kertakaikkiaan yhtään mitään, koska Suomessa nyt vaan on (mukamas) liian valoisaa. Hah! Minähän teen mitä haluan.

Eräänä toukokuisena yönä päätin suunnata kameran linssin taas kohti yötaivasta. (Jos nyt en onnistu en varmana kuvaa enää ikinä mitään!) Edelliskertaa huomattavasti lämpimämpi yö ja valoisuus tekivät hommasta paaaljon siedettävämpää ja kuvat onnistuivat huomattavasti paremmin, (joskaan eivät edelleenkään kovin hyvin,) kuin ensimmäisellä kerralla ja tässä postauksessakin esillä olevat heinä-elokuussa otetut kuvat vielä paremmin. Vielä on toki paljon opittavaa ja matkaa siihen "täydelliseen kuvaan", mutta oppia ikä kaikki - ehkä vielä jonakin päivänä tajuan tämän homman. Ainakin luulen nyt päässeni vähän jyvälle.

tahdetb
tahtiab

Tässäpä teille muille jotka ette ole kovin hyviä kameran kanssa, ettekä ole ikinä kuvanneet tähtiä (mutta haluaisitte kovasti tehdä niin) amatööri kuvaamisen lyhyt oppimäärä:

1. Varmista, että kameran akku on ladattu ja muistikortilla on tilaa. (Ei sillä, että ainakaan oma akkuni kestäisi varsinkaan pakkasella kovin kauaa, mutta ehditpä ottaa ainakin pari kuvaa ennen kameran simahtamista.)
2. Tee edes suurpiirteiset säädöt ennen kuin menet pimeään palelemaan. (Todennäköisesti joudut säätämään kaiken kuitenkin uusiksi, mutta yrittänyttä ei laiteta.)
3. Kiinnitä kamera tukevasti jalustaan.
4. Yritä löytää tarpeeksi kirkas tähti johon tarkentaa ja tee tarkennus. (Mikäli kärsit hajataitosta ja kaksoiskuvista kuten allekirjoittanut, eikä hommasta tunnu tulevan hevon helvettiä yritä olla heittämättä kameraa metsään.) 
5. Ota kuva ja toivo parasta. (Mikäli et ole luonnonlahjakkuus tulet todennäköisesti huomaamaan, että se on liian sumea, ylivalottunut, alivaloittunut, tai muuten vain päin persettä). 
6. Tee tarvittavat korjaussäädöt.
7. Ota kuva ja huomaa, että linssi on huurussa. 
8. Putsaa linssi. 
9. Ota uusi kuva vain huomataksesi, että olet linssiä puhdistaessa onnistunut heilauttamaan tarkennusrengasta.
10. Etsi taas tähti johon tarkentaa jne.
11. Toista kunnes muistikortti on täynnä, akku loppuu, meinaat paleltua kuoliaaksi, tai vitutuskäyräsi nousee liian suureksi.
12. Käy kuvat läpi, valitse vähiten pieleen mennyt otos, tee vaadittavat parannustoimet ja julkaise kavereidenkin "ihasteltavaksi", jotta voit teeskennellä, ettei kaikki vaiva ole mennyt ihan hukkaan, TAI tuhoa kaikki todisteet siitä, että edes yritit ja keksi itsellesi parempaa tekemistä. Esimerkiksi nukkuminen on ihan hyvä harrastus. 

Liitesanoiksi sopivia hastageja: 
#paskakamera #paskakuvaaja #enosaa #liianvalosaa #liianpimeetä #liiankosteeta #liianpilvistä #liiankylmä #liiantuulista #liikaahastageja #liikaonliikaa #vittuunkaikki

mokillab

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit